Rouwverwerking dankzij hypnotherapieRouwverking hypnose

Verwerk je het tragische verlies van een kind, familielid, partner of huisdier? Merk je dat dit verdriet je alle wakkere uren bezig houdt? Wil je je verdriet verwerken op een manier die je in staat stelt om op een positieve manier verder te gaan met je leven? Hypnose en hypnotherapie helpen je om afscheid te nemen, te genezen en het rouwen achter je te laten. Je zult al na een eerste sessie een merkbaar verschil ervaren en voor de meeste cliënten zijn 2 sessies voldoende om het leegte, gemis en verdriet volledig los te laten.

Neem nu die stap en laat onze bewezen hypnotherapie je rouw en verlies wegnemen, zodat je weer kunt terugdenken aan degene die je verloren bent zonder overmant te worden door verdriet. Bel of mail en we helpen je zo snel mogelijk door het rouwproces heen.

Wat is rouw & verdriet?

Wanneer we spreken over rouwen hebben we het over talloze verschillende gedachtes en gevoelens die we ervaren op het moment dat we iemand of iets verliezen waar we waarde aan hechten. Hoewel men bij rouw vaak direct de link legt met overlijden, zijn er ook andere situaties waarbij gevoelens van rouw en verlies kunnen opkomen. Hoe we omgaan met verdriet speelt bijvoorbeeld een grote rol bij het verwerken van het einde van een relatie of vriendschap, het verliezen van een baan of financiële zekerheid, vanwege onvruchtbaarheid of na een ernstige ziekte. Hoe belangrijker de rol van hetgeen we verliezen in ons leven, hoe moeilijker het rouwproces – op eigen houtje – zal zijn.

Contactgegevens

Rouwproces

Het rouwproces kan weken en soms jaren duren. Dit hangt ervan af wie je hebt verloren en hoe belangrijk deze persoon voor je was en natuurlijk van je eigen karakter; sommige mensen zijn gewoon sneller over verlies heen dan andere mensen. Meestal duurt het rouwproces zes maanden tot een jaar, maar het kan langer duren dan dat.

Het rouwproces bestaat uit meerdere stappen waarvan de eerste is dat je je bewust wordt van je verlies. Als iemand is overleden na een lang ziekbed is deze bewustwording eenvoudig, maar als iemand plotseling is overleden kan de bewustwording moeilijk zijn.

Hypnotherapie rouwverwerking Bijvoorbeeld op het moment dat je je realiseert dat hij/zij de telefoon niet opneemt omdat hij/zij is overleden.

In de periode van bewustwording kun je een soort verdoofd gevoel ervaren en ben je wat sneller afgeleid dan normaal. De rituelen die we hebben met betrekking tot de dood, zoals begrafenissen, officiële rouwperioden en een avondwake of andere rituelen die jij gebruikt als iemand is overleden kunnen je helpen om deze bewustwording te versnellen en tastbaar te maken.

Vervolgens heb je een periode waarin je het verlies uit. Dit is voor iedereen verschillend. De uiting is ook niet zo dat je bewust met mensen gaat praten over het verlies, hoewel je dat natuurlijk wel kunt doen. Het uiten van je verlies is ook te zien doordat je je anders gedraagt dan normaal. Misschien ben je sneller geïrriteerd, misschien ben je stiller dan normaal, misschien heb je meer of juist minder afstand met mensen dan normaal. Dit verschilt per individu.

Rouwen is soms ook heel verwarrend je kunt allerlei wisselende emoties krijgen en zelfs positieve, zoals opluchting. Dit kan heel raar voelen, maar die achtbaan van emoties hoort erbij. Ook kun je soms weer teruggeworpen worden in dat bewuste gevoel van verlies en vervolgens weer in die achtbaan met emoties komen. Dan kan het weer totaal weg zijn.

Factoren die rouwen moeilijker maken

Rouwen is al niet makkelijk als je een iemand bent verloren, maar er zijn factoren die het verwerken van verlies lastiger maken. Deze zijn:

 • Meerdere verliezen achter elkaar.
 • Het verlies van een speciaal iemand, zoals je partner.
 • Verlies door geweld, zoals een ongeluk, moord of zelfmoord.
 • Omstandigheden die het rouwen lastig maken, zoals te snel weer moeten werken.
 • Geschiedenis van angsten en depressies.

Symptomen van moeite met verlies

Vooral als rouwen moeilijker wordt gemaakt dan normaal en veel langer duurt dan normaal kan hypnotherapie een manier zijn om het rouwproces toch te doorlopen en om weer meer vreugde in je leven te hebben en je eigen leven te leiden zonder lijden.

Er zijn zelfs symptomen waaraan je abnormaal rouwen kunt herkennen, namelijk:

 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Gewichtsverlies
 • Concentratieproblemen
 • Totale ontkenning van het verlies
 • Misplaatste woede
 • Drang om kwaad te worden en te razen of huilen, maar het niet kunnen
 • Hallucinaties
 • Identificatie klachten (waarbij je fysieke klachten krijgt die de overledene had)

Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen en je bijvoorbeeld gevaarlijk weinig slaapt, zoals drie dagen wakker blijven of gevaarlijk veel gewicht verliezen is het belangrijk om hulp te zoeken.

Deze klachten komen het meeste voor bij onverwacht verlies, zoals door geweld, bij kinderen of als het een ouder van een jong kind betreft. Er is dan vaak een mentale blokkade waardoor de acceptatie van het verlies bemoeilijkt wordt.

Hypnotherapie voor het verbeteren van verliesverwerking

Hypnotherapie kan helpen om de blokkade om normaal te rouwen weg te nemen om op die manier de dood van je geliefde te accepteren.

Tijdens een hypnotherapeutische sessie wordt je eerst in een visualisatie geleid die je helpt met ontspannen. De patiënt is hierin zelf leidend en mag zelf bepalen hoe de visualisatie eruitziet. Dit kan bijvoorbeeld om een vredig bos gaan, maar ook een strand waar het heerlijk weer is of een weide of wellicht iets compleet anders waar de patiënt rustig van wordt.

Vervolgens word je aangemoedigd om afscheid te nemen van het rouwproces.  

Bij het afsluiten van de hypnosesessie is het belangrijk om de positieve gevoelens die je bij de dierbare hebt vast te houden en je eraan te herinneren dat die gevoelens niet weg hoeven te gaan. Je kunt altijd herinneringen aan goede tijden ophalen.

 

Deze manier van therapie kan veel opluchting geven en een gevoel van afsluiting geven.