Prikkelbaar darm syndroom en hypnoseEr is geen medicijn tegen PDS en artsen stonden tot nog toe met lege handen. Tot er onderzoek werd gedaan bij kinderen die met hypnose werden behandeld. Tot verbazing van de artsen zelf bleek het een groot succes. Nu werken al tientallen ziekenhuizen met hypnotherapie. 

14-24% van vrouwen en 5-19% van de mannen heeft last van klachten van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Deze aandoening wordt gekenmerkt door buikpijn en een veranderd ontlastingspatroon. De frequentie en de vorm van de ontlasting verandert (diarree,  obstipatie of een mengvorm). Veel mensen worden ernstig gehinderd in hun functioneren. De eerste stap in de behandeling bestaat uit goede voorlichting en leefstijl-advies en daarna kan een proefbehandeling met medicatie volgen. Als volgende stap  kunnen psychologische behandelingen worden toegepast. Hypnotherapie is een van die mogelijke psychologische behandelingen

 

Links

Documentaire        Hypnose in het Academisch ziekenhuis Amsterdam. In dit onderzoek werden 354 patiënten met het PDS uit de eerste lijn en ziekenhuis behandeld met 6 sessies hypnotherapie, individueel of in een groep van 6 patiënten, of met een educatieve ondersteunende therapie. In de hypnose-behandelingen leerden de patiënten oefeningen om de pijnklachten en de werking van de darmen te beïnvloeden. Die oefeningen kregen zij op CD mee naar huis om dagelijks toe te passen.  9 maanden na afloop van de therapie gaven 41,8 % van de patiënten in de individuele behandeling en 50% van de patiënten in de groepsbehandeling met hypnose en 22,6% van de patiënten in de educatieve ondersteunende therapie aan, dat zij voldoende verlichting van hun klachten hadden ondervonden. Hypnotherapie kan dus als derde stap in de behandeling van PDS  worden overwogen, als leefstijladvies en medicatie niet effectief blijken. Niet alleen voor patiënten die al jaren last hebben van hun klachten, maar ook voor patiënten die langer dan 3 maanden klachten hebben.

 

Artikel                     Long term benefits of hypnotherapy for irritable bowel syndrome.